Fram til og med tirsdag var Roy Kenneth Auestad (17) og klassekameratene på både kjøretøylinja og teknikk og industriell produksjon uvitende om hvilke satsingsplaner som nå er i ferd med å bli virkelighet.
Det hele startet med denne mannen her: Gjert Erik Reinertsen.
Reinertsen er bilmekaniker, og ifølge kollegaene på jobben: en "mastertekniker" når det kommer til bil. I tillegg er han hekta på B-zero Racing. Det er det ikke så mange andre som er - ennå.
B-zero er en fellesbetegnelse for småbilene Toyota Aygo, Peugeot 107 og Citroën C1. Alle tre brukes i B-zero Racing. Dette er løp der flere sjåfører bytter på å kjøre runde etter runde på en bane i alt fra 3 til 24 timer.
Reinertsen har flere av disse små bilene, og han meldte seg på løp. Men løpet ble avlyst.
– Dels fordi det var for liten interesse, sukker han.
– Jeg ble lei og la bilene ut for salg, forteller Reinertsen.
Det var da en idé tok form.
– Det startet med at Reinertsens arbeidsgiver, Bøgh Hafsø Bilforretning, kjøpte fem av småbilene. Disse vil de nå "sette i drift" på motorsportanlegget til Motorcenter Norway i Sokndal.
Men bilene skal ikke kjøres av hvem som helst.
Det er her elever som Roy Kenneth kommer inn i bildet. Bilene skal nemlig stå til elevenes disposisjon.
– Vi ønsker mer blest om bilfaget og alle de mulighetene som som ligger her. Ikke bare kan man ta fagbrev som mekaniker, men en hel rekke andre fagbrev også. I tillegg kan også andre studieretninger kobles til prosjektet. Vi ser mange muligheter, sier Jørgen Larshus, daglig leder ved Bøgh Hafsø Bilforretning.
Han nevner reservedelsfaget, hjulutrustningsfaget, oppretterfaget, lakkering, kosmetisk klargjøring, salg, service og markedsføring.
– Vi må følge med i tida. Vite hva som rører seg, og tenke på hvordan vi skal vekke de unges interesse, og trekke dem til oss. Dette handler om framtida til bransjen, sier Larshus.
Baktanken med å "gi" bilene til skolen og elevene, er altså at de skal lokke flere elever til de aktuelle utdanningsløpene – og dermed sikre kvalifisert arbeidskraft i bransjen i framtida.
Alle gode ting er tre.
Grunntanken er å la elevene som tar industrifag og kjøretøyfag ved Dalane videregående skole få boltre seg og kjøre småbilene på banen i Sokndal. Elevene skal samtidig ha ansvaret for bilene, sørge for at de durer framover og fikse det som går i stykker. På den måten blir det mye kjekker å gå på skole, og samtidig skaffer elevene seg førstehånds kunnskap og erfaring.
Motorcenter Norway har ikke bare åpnet på gløtt for ideen, men slått døra helt opp. De gjør det de kan for å tilrettelegge for det nokså unike trepartssamarbeidet mellom bilbransjen, skolen og motorsenteret.
Onsdag møttes de tre partene for første gang.
Samarbeidet og planene er ennå i støpeskjea. Men ting har begynt å løsne. Derfor fikk et 30-talls Dalane-elever på tirsdag endelig vite om hva som er i gjære. Og derfor var de på klassetur til motorsportsenteret på onsdag.
– Dette er en flott mulighet for et godt og spennende samarbeid, som kan bidra til god opplæring av elevene våre. Kanskje vil det også gi ekstra motivasjon, sier rektor Tor-Magne Rotevatn.
Han kjenner ikke til liknende prosjekter av like omfattende karakter.
– Dette er en ny mulighet for oss og også næringslivet, som er opptatt av rekrutering. på sikt ser vi for oss at samarbeid kan involvere andre fag enn kjøretøyfaget og industriteknikkfaget, som per i dag er involvert i prosjektet, legger Rotevatn til.
Interesse for sporten
Alexander Efteland (17) går på kjøretøylinja ved Dalane videregående skole. Onsdag ga han tommel opp for prosjektet etter å ha sittet på en par runder mens Gjert Einar Reinertsen testet både bil og bane i Kroheia.
– Kanskje kan dette prosjektet også spre interessen for B-zero racing? Jeg håper i hvert fall det. Dette er jo ikke Porsche, og ikke går det særlig fort heller. Kanskje kan B-zero racing best beskrives som motorsportens lagidrett? legger Reinertsen til.